Michel Chapoutier a vysoké známky jeho vín v renomovaném časopise Wine Spectator!

Zpět na seznam novinek

99, 98, 95 bodů.. hned 38 z celkem 46 vín značky Chapoutier, degustovaných Wine Spectatorem v rámci listopadového speciálu o vínech z údolí Rhony, získalo od tohoto renomovaného vinného periodika vyšší hodnocení než 90 bodů! Michelovu oddanost terroiru v Hermitage i ostatních částech Rhony oceňuje listopadové číslo i v 11-stránkovém článku věnovaném tomuto vášnivému vinaři a jeho prestižnímu vinařství. Níže přinášíme úryvky z textu i bodových hodnocení.

Nejdůležitější věc u vína pro Michela Chapoutiera? Výraz místa jeho původu, projev jeho terroiru. Není divu – jeho osobní i profesní kolébkou je jeden z největších terroirů celé Francie: svahy slavného kopce Hermitage. Dnes je Michel vlastníkem téměř čtvrtiny zdejších vinic, nejvíce ze všech v Hermitage. Proto může, po vzoru burgundských vinařů, vyrábět vína jako sélections parcellaires, tedy pocházející z jediné vinice a odrážející plně její osobnost.

Jak sám říká, vyrobit velkou láhev Hermitage za 150 dolarů není tak těžké jako nabídnout špičkové víno za 20 dolarů z méně známé oblasti; Chapoutier však vynakládá stejné úsilí na jedno i druhé, což není příliš běžné a rozšířené. I díky tomu se můžete spolehnout na  nákup láhve značky Chapoutier v jakékoliv cenové hladině, od těch cenově nejdostupnějších po špičková crus – skutečný zážitek zaručen bez ohledu na cenu!

Vybraná vína hodnocená Wine Spectatorem na 95 bodů a výše:

Ermitage Blanc L´Ermite 2009 – 99b
Cote-Rotie La Mordorée 2009 – 97b
Ermitage Rouge Pavillon 2009 – 97b
Chateauneuf du Pape Barbe Rac 2009 – 95b
Cote-Rotie Les Bécasses 2010 – 95b
Hermitage Monnier de la Sizeranne 2010 – 95b

Zveřejněno 29.10.2012