vinarstvi

Marcel Deiss

Zpět na seznam vinařství

Marcel Deiss – terroir jako závazek

„Dospěl jsem k názoru, že terroir a jeho vyjádření ve vínech je naší povinností, ne volbou. Terroir se nezajímá o to, zda odpovídá vaší chuti a vašemu vkusu. Některé velké terroiry prostě existují a jsou povinností a závazkem. Jsou poslední studnicí nonkonformity, místem, v němž se nachází něco posvátného. Alsasko je plné velkých terroirů a tato skutečnost se netýká jen velkých vín kategorie grand cru.“ Jean-Michel Deiss

Vinařství leží v malé vesnici Bergheim v srdci Alsaska, ve které rodina Jeana-Michela Deisse, který vinařství dnes vede, žije už od poloviny 18. století. Nejde ale jen o dobře znějící rodinnou tradici; jak sám Jean-Michel říká: „Pro mě je seznámení s novým terroirem otázkou 30 let a nevidím žádný smysl v tom, abych se někde prostě vynořil a začal dělat víno bez toho, že bych rozuměl kultuře určité oblasti. Zde v Alsasku mohu pracovat se širokým spektrem terroirů.“

Deiss zpracovává výhradně hrozny z vlastních vinic (všechna vína tedy nesou označení Domaine), které se rozkládají na celkem 26 hektarech, rozděleny do přibližně 120 různých parcel na území několika obcí (Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte a Bergheim). Jejich geologická i klimatická diverzita je neuvěřitelná – například vinice Altenberg a Schoenenbourg, vzdálené pouhých 10 km, mají vegetační cyklus vzájemně posunutý o více než 10 dní! Vzhledem k pestré geologické minulosti Alsaska je celá oblast mozaikou nejrůznějších půd, které se „mění každých 50 metrů“, jak říká staré místní rčení. Jen v okolí Bergheimu tak najdeme 11 typů podloží různého geologického původu, od slínů přes vápenec až po štěrk! Vinice jsou vedeny biodynamicky (certifikace Demeter) a velmi náročně: hustá výsadba, prořezávání, půdy často chudé na živiny a vodu, to vše nutí rostliny hnát kořeny do značné hloubky a plně vyjádřit svůj terroir. Sklizeň je samozřejmě ruční, vinifikace probíhá velmi šetrně. Plně zralé hrozny jsou pomalu zpracovány celé, k fermentaci se používají výhradně vlastní přírodní kvasinky, vína pak zrají na kalech ve velkých dubových sudech nebo nerezových tancích, dle potřeb každého z nich.

Jean-Michel Deiss rozděluje svá vína do tří skupin:

  • Vins de Fruits - vína pro dnešek: odrůdová vína vyjadřující charakter ročníku. Lahodná, dobře stavěná a určená ke konzumaci mladá. (Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling, Alsace AOC)
  • Vins de Temps - vína, která vyžadují trpělivost: pozdní sběry a výběry z bobulí, vína vyjadřující sílu ročníku skrze bohatost ušlechtilé plísně Botrytis cinerea. Vyráběna jen ve vydařených ročnících, vyzráváním získávají na komplexitě. Další odstín vinařského Alsaska. (Gewurztraminer Vendanges Tardives)
  • Vins de Terroirs - vína, v nichž terroir plně vyjadřuje svou typicitu a dominuje ostatním složkám, zcela určuje charakter vína, jeho osobnost. (Premiers Crus a Grands Crus: Rotenberg, Engelgarten, Burg, Altenberg)

Terroir je Deissovi vládcem, vášní i vinařským raison d´etre – vždyť kvůli němu neváhal riskovat postavení ´alsaského renegáta´, když se v roce 1990, bez ohledu na jakákoli apelační pravidla, rozhodl přestat vyrábět pouze jednodrůdová vína, pro Alsasko tolik typická. Místo toho se vrátil k historickým regionálním praktikám a osázel své vinice společnou výsadbou sedmi odrůd: Sylvaner, Muscat, Riesling, Pinoty Gris, Blanc a Noir a Gewurztraminer, které nejen společně sklízí, ale i zpracovává a školí. Tato praktika byla až do roku 2005 nelegální – až díky dlouholetému tažení, v jehož čele stál právě Jean-Michel Deiss, byla nakonec úřady povolena výroba alsaských vín bez uvedení odrůdy na etiketě. Jak byl Deiss dříve zatracován, tak je dnes mnohými (nejen) alsaskými vinaři napodobován a obdivován. Jeho vinařství je hodnoceno Revue des vins de France jako tříhvězdičkové, což z něj dělá člena úzké vinařské elity po boku takových jmen jako Chateau d´Yquem, Chateau Margaux, Chateau Latour, Pétrus nebo Domaine Romanée-Conti… mytická jména, která kromě snění vzbuzují i otázku, co by tak mohla mít společného. Že by jedinečný terroir a maximální respekt k němu?