vinarstvi

M.Chapoutier

Zpět na seznam vinařství

Již od roku 1808 pečuje vinařství M. Chapoutier své vinice s co největším respektem přírodní rovnováhy a přirozeného charakteru jednotlivých terroirs. Dnes jsou tyto výjimečné vinice s vášní, zkušenostmi a pokorou spravovány Michelem Chapoutierem – charismatickou osobnosti plnou vizi, jež odvážně a kreativně spojuje rodinnou historii a tradice s nejnovějšími trendy a nejpřísnějšími požadavky na kvalitu a čistotu výrazu. Tento ambiciózní svazek dává vzniknout bohatství a velkorysosti vinařství M. Chapoutier. Michel je také velkým obdivovatelem burgundského vinařského stylu a milovníkem tamních vín, což se projevilo v nejprestižnější řadě vín Chapoutier – Fac et Spera (v překladu Dělej a doufej, motto vinařství). V duchu burgundské parcelace a výroby delikátních vín jen z těch nejlepších, nejpůvodnějších vinic a nejstarších rostlin tak vznikly skutečné perly rhonského vinařství – exkluzivní řada biodynamických vín z emblematických pozemků, „rhonská Grand Cru“ jako například Hermitage Le Pavilon, Chateauneuf du Pape Barberac nebo Crozes Hermitage Les Varonniers.

Hodnoty Maison M. Chapoutier

Biodynamické zemědělství: Fanatická touha po absolutní čistotě výrazu přivedly vinařství jakojedno z prvních k biodynamickému zemědělství, extrémním nárokům na ekologii a zachování přirozeného půdního života – protože jen žijící země poskytne rostlinám to nejlepší a dovolí vínu plně odhalit osobnost terroiru a charakter jednotlivých ročníků.

Jinakost chuti: Výrobní filosofie se dodržuje tak pečlivě, že Mason Chapoutier dokonce odmítá pěstovat snadno rozpoznatelný „typický styl“ svých vín, ale naopak podporuje odlišnosti a nechává jednotlivá vína beze zbytku vyjádřit specifika půdy, odrůdy i ročníku.

Braille: Na všech lahvích tohoto vinařství je etiketa v Braillově písmu. Kromě vyjádření solidarity se slabozrakými, jejichž organizace vinařství dlouhodobě podporuje, se jedná i o součást historie rhonských vinic – Maurice Monnier de la Sizeranne, majitel pozemku Hermitage la Sizeranne, je také vynálezcem první verze zkráceného Braillova písma.

Austrálie stejně jako jiní velcí vinaři i M. Chapoutier uplatňuje své zkušenosti a know-how i v zahraničí – patří mu 50 ha pozemek Domaine Tournon v jižní Austrálii. Ekologické pěstování, spoustu slunce a teplý a mírný podzim přinášejí hroznům vysokou zralost a výsledkem jsou tak vína s výborným potenciálem pro uchovávání.