vinarstvi

Henri Bourgeois

Zpět na seznam vinařství

Vinařství se nachází v městečku Chavignol, proslaveném víny z okolních strmých, dobře položených svahů. Z původních 2 hektarů v roce 1950 se panství Henriho Bourgeois a jeho potomků rozrostlo až na dnešních 65 hektarů těch nejlepších, pečlivě vybraných vinic rozprostírajících se v apelacích Sancerre a Pouilly Fumé. Cílem vinařství je dát révě to nejlepší v každé fázi výroby; tradice přenášená z otce na syna již po 10 generací bdí nad respektem k terroiru, metodami pěstování i vinifikace, s přispěním nejnovějších technologií. Výběr vinic, samostatná vinifikace jednotlivých tratí, využití gravitace v každé fázi výroby (které svou šetrností k hroznům a moštu lépe uchovává aromata) a nezměrná péče, věnovaná vínu od fermentace až po stáčení do lahví, charakterizují kvalitu vinařství Henri Bourgeois v jeho neustávající touze po dokonalosti. 

Henri Bourgeois nabízí skutečně působivou kolekci AOC Sancerre a Pouilly Fumé, doplněných o další loirské apelace a také vína ze svých novozélandských vinic. Široká nabídka je výsledkem spojení pestré mozaiky půdních podloží a různorodosti výrobních postupů – v souladu s charakterem vína jsou voleny různé metody a trvání fermentace, zrání i stáčení do lahví. Půdní „portfolio“ Henri Bourgeois čítá kromě jílo-vápenitých půd také ceněné pazourkové (silex) nebo unikátní podloží z období Kimmeridgian – tedy terroir stojící i za věhlasem nedaleké oblasti Chablis. Vína zrají pod pečlivým dohledem maitre de cave Jean-Christopha Bourgeois v nerezových tancích či dřevěných sudech – nových i starých, z Burgundska či místního dubového lesa; například Sancerre d´Antan je vyráběno v souladu (a jako pocta) s tradičními metodami předků, stejně jako u několika dalších vín tohoto vinařství se jeho výroba řídí lunárním cyklem.

Vinařství také vlastní vinice Clos Henri v Marlborough na Novém Zélandu, kde Henri Bourgeois našel ideální podmínky pro pokračování rodinné tradice výroby světově proslulých Sauvignonů a Pinot Noir. Unikátní půda a mikroklima a spojení rodinných tradic s místními vinařskými zvyklostmi přináší čistá a výjimečná vína dokonale odrážející svůj terroir.