vinarstvi

Francois Lurton

Zpět na seznam vinařství

Společnost vlastní pozemky v několika zemích, zvláště ve Francii (Languedoc a Bordeaux) a v Chile (údolí Casablanca a Colchagua) a je známá například svými francouzskými organickými víny Terra Sana, chilskou řadou Hacienda Araucano a hlavně vlajkovou lodí vinařství – bílým vínem Les Fumées Blanches odrůdy Sauvignon z oblasti Oc.

Společnost

Francois Lurton a jeho bratr Jacques jsou vinaři původem i vlastní volbou – rodina Lurtonových je jedním z nejrespektovanějších vinařských rodů v Bordeaux a těší se úspěchu i úctě. Svými schopnostmi a znalostmi oboru a moderní vizí vína si za posledních 20 let bratři vytvořili svou vlastní výbornou reputaci. Jejich společnost vznikla původně jako konzultantský servis pro výrobce vína – od pěstování až po uvádění na trh, Jacques a Francois spolupracovali např. s Marks&Spencer, Hardys, Rémy Pannier, Caténa… Nespočet mil nalétaných za klienty po celém světě jim vysloužil v oboru přezdívku „létající vinaři“ a umožnil jim rychle najít nejzajímavější oblasti pro pěstování vína s vysokým potenciálem kvality a originality. Na základě těchto zkušeností zakoupili bratři během posledních 8 let pozemky v Languedocu, Chile aj. V každé zemi mají místní tým oenologů a zpracovávají výhradně hrozny z vlastních nebo smluvních pozemků, všechna vína jsou lahvována a zrají v zemi původu. Lurtonovi prodávají výhradně vína své vlastní produkce a značky. V roce 2007 byla společnost reorganizována a nese nyní název Domaines Francois Lurton.

Languedoc

V polovině 80. let Francois Lurton několikrát navštívil Languedoc při hledání nových pozemků pro svou rodinu a rychle si, jako jeden z prvních, uvědomil potenciál této oblasti pro pěstování francouzských vín, jejichž styl by lépe odpovídal novým chuťovým požadavkům spotřebitelů a reagoval tak na boom vín z nového světa. Jeho cílem byla vína vysoké kvality s úspěšnou obchodní strategií. Nadšení zákazníků i profesionálů z Fumées Blanches a ostatních vín z jeho sortimentu je odměnou za podstoupené riziko i potvrzením Francoisova přesvědčení, že budoucnost Languedocu leží v kvalitních, vytříbených vínech – jak ostatně i dokazuje vlajková lo Lurtonových v této oblasti – vynikající pozemek Chateau des Erles a výjimečné cuvée stejného jména.

Chile

„Kdybych byl vinná réva, chtěl bych být pěstován v Chile,“řekl Francois a zakoupil 200 hektarový panenský pozemek blízko historického městečka Lolol v Colchagua Valley, ráji pro pěstitele červeného vína. V údolí panuje mírné oceánské klima a díky kombinaci vlhkosti vzduchu a chladných nocí dosahují hrozny výjimečné zralosti. Francois se zaměřil výhradně na menší výrobu, zato však toho nejlepšího vína – Hacienda Araucano tak nabízí jen omezené množství vysoce kvalitních vín.