vinarstvi

Chateldon

Zpět na seznam vinařství

Chateldon je exkluzivní přírodně perlivá francouzská minerální voda z oblasti Auvergne, která se pro svou delikátnost a blahodárné účinky na trávení stala nejoblíbenější vodou Ludvíka XIV. Král Slunce, jež zdobí i elegantní láhev této minerálky, stejně jako jeho následník Ludvík XV., si Chateldon oblíbil a užíval ji na radu svého lékaře pro její blahodárné účinky na trávení. Chateldon se tak od roku 1650 stala nejoblíbenější vodou dvora ve Versailles, kam ji ze zřídla ve střední Francii přivážely koňské povozy.

Chateldon pramení v Puy de Dome ve Francouzském středohoří (Massif central). Její velmi pomalá cesta masivem vyhaslé sopky ji přirozeně mineralizuje a zároveň filtruje – odtud její výjimečně vysoký obsah minerálů (1882 mg/l), jemné přírodní perlení i průzračná čistota.

Její množství je omezené samotnou přírodou – za rok jí vyteče tolik, co jiných vod za jediný den! Vzhledem k této vzácnosti ji najdete pouze na vybraných místech – ve špičkových restauracích, držitelích Michelinských hvězd ve Francii i ve světě (Fouquet’s, Maxim’s, Hotel Crillon) nebo luxusních vinotékách a prodejnách lahůdek (Hediard, Fauchon, Grande Epicerie de Paris, Concept store Colette..). Za svou referenční vodu si ji zvolila také Francouzská asociace sommelierů.

Pro špičkovou gastronomii ji předurčuje jak její prestiž a exkluzivita, tak především jedinečné chuťové vlastnosti – je lehká a příjemně pitelná, s velmi jemnými a subtilními bublinkami, krystalicky čistá a vyvážená. Díky vysokému obsahu uhličitanů má blahodárné účinky na trávení a je diuretická. Jak říkal poradce Ludvíka XV., doktor Desbrest: ‘Chateldon Vaší výsosti často uleví, občas uzdraví a vždycky utěší.