vinarstvi

Château Minuty

Zpět na seznam vinařství

Chateau Minuty je úchvatné vinařské panství z 18. století, vybudované tehdy jako perla rozsáhlého panství rodiny Germondi. Roku 1936 zámek postavený v období Napoleona III. i se slavnou kaplí a sousedícími 45 ha vinic zakoupil Gabriel Farnet, dědeček současných majitelů Jean-Etienna a Francoise Mattonových. Přesázení vinic typickými provensálskými odrůdami, nižší výnosy a maximální nároky na kvalitu vinifikace vynesly zámek Minuty na výsluní: vinařství patří mezi nemnoho špičkových panství v Provence označených jako crus classés a jejich vína najdete na lístku těch nejlepších a nejprestižnějších restaurací po celém Azurovém pobřeží i v Paříži.

Dnes vinařství vlastní celkem 75 hektarů výborně položených vinic (s dech beroucími výhledy na Středozemní moře) na svazích okolo městeček Gassin a Ramatuelle na poloostrově Saint-Tropez. Je to právě blízkost moře, která přináší vínům ze Chateau Minuty jejich svěžest, navíc díky neustálému vánku z moře jsou hrozny a réva přirozeně chlazeny a osušovány, což je chrání před onemocněními. Pěstují zde odrůdy Grenache, ´královskou odrůdu růžových vín“ a Tibouren, typickou odrůdu tropezského poloostrova, která je do růžových vín přidávána právě pro svou osobitost; pro červená vína pak Syrah a charakteristickou provensálskou odrůdu Mourvedre, která si na zdejších břidlicových půdách vede skvěle a dává vína s vynikajícím potenciálem pro vyzrávání.

Jean-Etienne (stará se o obchodní stránku) a Francois (vystudovaný oenolog) přišli s novým, svěžím stylem značky i vyráběných vín, která jsou typická svou lehkostí, elegancí a subtilními aromaty ovoce a květin. Tato proměna fantasticky koresponduje nejen s vývojem preferencí milovníků vína, ale i kulinářskými tendencemi: la cuisine nouvelle, ´nová kuchyně´ upřednostňuje lehkost, jednoduchost a původní chuť základních surovin a delikátní, čistá vína jako Chateau Minuty jsou jí ideálním partnerem.