vinarstvi

Bouchard Pėre et Fils

Zpět na seznam vinařství

"Spojení tradičního a moderního Burgundska"

Historie vinařství

Michel Bouchard a jeho syn Joseph založili svůj obchod s vínem roku 1731 ve vesnici Volnay. Roku 1810 zakoupila rodina zámek Chateau de Beaune, v jehož opevněných zdech vybudovali sklepy a kde sídlí dodnes. Od roku 1995 je společnost vedena tradičním vinařským rodem Henriotových ze Champagne, který po velkých investicích do technologií i pozemků a mnoha výrobních inovacích s velkými úspěchy pokračuje v tradici a strategii, budované rodem Bouchardových po více než 9 generací.

Vinice

Většina majitelů vinic v Burgundsku vlastní pozemky jen v okolí jedné až dvou vesnic. Naproti tomu pozemky Bouchard Père & Fils se rozkládají na 130 hektarech, z nichž 12 ha představují Grands Crus a 74 ha Premiers Crus. Působivé panství je výsledkem 250-tileté rodinné houževnatosti. Bouchardovy vinice však nejsou pozoruhodné jen svou velikostí, ale zvláště svou kvalitní polohou. Bouchard Père & Fils věří, že o vinice má být pečováno bez nadměrného používání hnojiv a dalších chemických látek. Výsledkem omezování výnosů jsou hrozny s plně rozvinutým, koncentrovaným aroma, přirozeně vyjadřujícím svůj „terroir“. A odměnou je tak vynikající sklizeň.

Výroba

Tradice a technologie ruku v ruce, cílem při výrobě je odhalit ve víně osobnost každé jednotlivé vinice. Sklizeň probíhá ručně do malých beden; všechny hrozny jsou poté ručně tříděny. Hrozny jsou zpracovány odděleně, vinice po vinici, s každodenní péčí a pozorností zvláště v období fermentace. Poté zrají v sudech o objemu 228 litrů, kterým se v Burgundsku přezdívá pièces, postupně tak odhalujíc specifika jednotlivých terroirs.Toto dlouhé, pomalé „rozvíjení“ vína může ukončit jen sám maitre de cave svým rozhodnutím, že nastal ten pravý okamžik pro stáčení do lahví.

Poklady ve sklepě

V opevněných zdech zámku Chateau de Beaune z 15. století zrají miliony lahví – tisíce z nich jsou starší než 50 let, stovky dalších pocházejí ze sklizní 19. století. Těžko si pro ně lze představit dokonalejší odpočinek – nízká, konstantní teplota, optimální vlhkost, žádné škodlivé světlo a otřesy vytvářejí optimální podmínky pro jejich letitý klid. Je paradoxem, že mocné, přes sedm metrů silné zdi pevnosti, původně postavené pro případ nepřátelského obležení, se dnes ideálně hodí pro svou moderní, zcela mírumilovnou roli.