vinarstvi

Bordeaux Grands Crus

Zpět na seznam vinařství

Vzhledem k množství druhů vín i jejich různému původu by se spíše než o jedné apelaci Bordeaux mělo hovořit o apelacích Bordeaux. Patří sem jak vína z částí oblasti Gironde, které mají nárok pouze na apelaci Bordeaux A.O.C., tak i vína z těch oblastí, které mají svou vlastní specifickou apelaci (Médoc, Saint-Emillion, Pomerol atd.). I přes velkou různorodost najdeme společné rysy Bordeaux vín – červená Bordeaux A.O.C. jsou vyvážená, harmonická a jemná, obvykle ovocného charakteru a nepříliš silná, aby se mohla konzumovat mladá. Červená Bordeaux vyšších tříd jsou komplexnější a představují výběr toho nejlepšího z této oblasti – jsou vyráběna z těch nejkvalitnějších hroznů způsobem zaručujícím jim dobrý potenciál pro uchování.

Oblast Médoc

Tato oblast představuje svým umístěním zcela svébytnou část regionu, je zasunutým poloostrovem a zároveň široce otevřená hlubokým ústím řeky Gironde. Vinice se rozprostírají od severu k jihu na více než 80 km dlouhém a 10 km širokém pásu celkem osmi A.O.C. – podoblasti Médoc a Haut-Médoc a šest obecních A.O.C, všechny spadající do regionální apelace Bordeaux. Velké bohatství Médocu spočívá v místní štěrkovité půdě, která je zvláště vhodná pro výrobu kvalitního vína. Pozemky v mírném sklonu klesají k ústí řeky, což umožňuje dokonalé zavlažování. Obvykle se oblast rozděluje na severní Médoc a Haut-Médoc, ve kterém se nachází šest nejprestižnějších obecních apelací a šedesát Cru Classés (klasifikované pozemky té nejvyšší kvality), které představují asi 25% celkové rozlohy vinic a 40% obratu v Médocu. Tradiční odrůdou této oblasti je Cabernet Sauvignon, představující 52% celkové rozlohy vinic, následován se 34% hrozny Merlotu. Cabernet Franc, dávající místním vínům jejich jemnost, se pěstuje na 10% plochy.

A.O.C. Haut-Médoc: Dává vína štědrá, bez přílišné síly, jemného buketu a obvykle vhodná pro zrání. Těší se výborné pověsti, zčásti díky přítomnosti 5 Grands Crus Classés. Právě z této oblasti pochází systém klasifikace pozemků, který svým vymezením terroirs a crus znamenal skutečnou revoluci v kvalitě.

A.O.C. Margaux: jediná apelace nesoucí ženské jméno – a ne náhodou. Jedná se o vína s výborným potenciálem pro uchovávání, výrazná svou jemností a pružností, podtrženými elegantními tóny ovoce. Jsou dokonalým příkladem štědrých a lahodných tříslovinných vín a dlouholetou ozdobou každého vinného sklepa.

A.O.C. Saint-Julien: ležící přesně v centru Haut-Médocu, vinice Saint-Julien představují harmonickou syntézu Margaux a Pauillacu. Není tedy divu, že zde najdeme 11 Cru Classés. V souladu se svou polohou představují tato vína rovnováhu mezi typickými vlastnostmi Margaux (zvláště jeho jemnosti) a Pauillacu (plné tělo). Obvyklá je u nich krásná barva, typický jemný buket, plné tělo, bohatost a síla.

A.O.C. Pauillac: jak svou polohou uprostřed Médocu, tak přítomností 3 Premiers Crus Classés (Ch. Lafite, Latour a Mouton, perly působivého seznamu celkem 18 Crus Classés v této apelaci) představuje Pauillac centrum médockého vinařství. Vinice jsou rozděleny korytem potoka Gahet, který odděluje severní plošinu, v níž se nacházejí zámky Lafite a Mouton, a plošinu jižní, kde leží třetí Premier Grand Cru Classé této podoblasti – Chateau Latour. Zdejší vína jsou silná s pevnou strukturou, zároveň však jemná a elegantní s delikátním buketem. Vzhledem k jejich skvělé schopnosti stárnout je vhodné si na ně počkat.

A.O.C. Saint-Estephe: ležící co by kamenem dohodil od Pauillacu, tato oblast je nejsevernější ze šesti obecních apelací a nachází se v ní pět Crus Classés. Severní poloha jí dává výrazný charakter, vína svůj terroir nezapřou – jsou bohatá na třísloviny a velmi silná, ideální pro dlouhé zrání.

Saint-Emillion a Saint-Emillion Grand Cru

Klidné a malebné městečko Saint-Emillion o 3300 obyvatelích se rozprostírá na svazích údolí řeky Dordogne a je centrem jedné z nejslavnějších vinic světa. Pěstuje se zde především Merlot, doplněný odrůdami Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Oblast je jedinečná svou klasifikací, pravidelně a systematicky revidovanou (poprvé 1958, zatím naposledy r. 1996). Vína apelace Saint-Emillion Grand Cru nepocházejí z jedné ohraničené vinice, ale jedná se o výběr z celé oblasti, splňující při kontrolní degustaci ty nejpřísnější nároky na kvalitu. Z těchto Grands Crus se pak vybírají klasifikované pozemky. V roce 1996 jich bylo takto klasifikováno 68, z toho 13 Premiers Crus, která se dále dělí do dvou skupin: A (Chateaux Ausone a Cheval Blanc) a B, kam patří zbylých 11 zámků.

Pomerol

Pouhých 800 ha vinic řadí tuto apelaci mezi ty nejmenší v Bordeaux, raritou je i neexistence klasifikace místních pozemků. Kvalita a specifický ráz jednotlivých terroirs, výsledek působení řeky Isle, by si přitom vlastní systém zasloužily – vždyť v této apelaci se nachází i mytický Chateau Pétrus. Místní vína jsou vysoce aromatická a spojují v sobě kulatost, pružnost a výraznou plnost. Hodí se tedy jak pro dlouhé zrání, tak i pro konzumaci mladá – v dokonalém souladu s pokrmy sofistikovanými i velmi jednoduchými.

Graves: A.O.C. Pessac-Léognan je část Graves nejblíže Bordeaux, nachází se zde všechna zdejší Crus Classés. Červená jsou vážná a harmonická, bílá mastná, bohatá a svěží.

Sauternes: likérová vína nejvyšší třídy, nádherně stárnou. Velmi drahá výroba těchto vín z hroznů vysušených a koncentrovaných ušlechtilou plísní (pourriture noble) Botrytis Cinerea nesnese jakoukoliv průměrnost.